żurawinaReklamy lekarstw głoszą, że preparaty z żurawiną doskonale radzą sobie z infekcjami dróg moczowych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że żurawina jest też niezwykle pomocna na inne schorzenia.

 

1. Drogi moczowe. Związek między spożywaniem żurawiny a zapadalnością na infekcje dróg moczowych wykazano już w latach 40-tych XIX wieku. Infekcje tego typu przeważnie wywoływane są przez bakterie E.coli, które osadzają się w drogach moczowych. Żurawina ogranicza ich przyczepianie się do ścianek przewodów moczowych i pęcherza. Jest szczególnie pomocna osobom cewnikowanym oraz borykającym się z zaburzeniami urologicznymi. Poleca się ją jako element profilaktyki przeciw nawrotom tych schorzeń.

 

2. Serce. Żurawina to bogate źródło flawonoidów – substancji zapobiegających zakrzepom oraz rozszerzających naczynia krwionośne. Ponadto zapobiega utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu naczynia krwionośne dłużej pozostają drożne.

 

3. Żołądek. Substancje zawarte w żurawinie zapobiegają przyczepianiu się bakterii Helicobacter pylori do ścian żołądka, dzięki czemu przeciwdziałają występowaniu wrzodów.

 

4. Dziąsła. Żurawina ma działanie bakteriostatyczne oraz hamuje osadzanie się na dziąsłach drobnoustrojów, dzięki czemu ogranicza zapadalność na choroby dziąseł.

 

5. Odporność. Żurawina ma działanie bakteriobójcze nie tylko wobec drobnoustrojów występujących w jamie ustnej. Skutecznie radzi sobie z takimi groźnymi bakteriami, jak gronkowiec czy Salmonella oraz z grzybami, np. odpowiedzialnymi za choroby skóry. Poza tym jest to wspaniałe źródło witaminy C, więc wpływa na odporność organizmu i pomaga radzić sobie z przemęczeniem.

 

6. Mózg. Żurawina chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami, mogącymi wystąpić podczas wylewu krwi do mózgu, czy zakrzepu.