Algi dzielimy na dwa rodzaje:

  • glony morskie, charakteryzujące się wysoką zawartością jodu;
  • algi słodkowodne – bogate w białko, mają go kilkunastokrotnie więcej od mięsa!

Badania nad obydwoma grupami wykazały, że algi mają zdolność do gromadzenia obecnych w wodzie minerałów. Stanowią naturalne, łatwo przyswajalne źródło witamin, takich jak: prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K oraz makroelementów, m. in. fosforu, sodu, magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza i wapnia.

Jak działają algi na odchudzanie? Największą popularnością wśród alg cieszą się  spirulina i chlorella. To dwa glony, które uzupełniają swoje działanie, tworząc razem skuteczną broń przeciwko infekcjom.

  1. Spirulina jest algą morską o spiralnym kształcie. Dostarcza organizmowi mnóstwa składników: od pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów, po kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Spirulina to silny antyoksydant, pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn i wspomaga procesy trawienne. Obniża poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana jako wsparcie diety odchudzającej.
  2. Chlorella jest słodkowodną algą, szczególnie popularną w Japonii. Swój intensywny kolor zawdzięcza rekordowej ilości chlorofilu. Chlorofil odpowiada za oczyszczenie jelit i wątroby, niszczy bakterie i przyspiesza gojenie się ran.
    Chlorella jest źródłem wszystkich składników odpowiedzialnych za odtruwanie, dlatego powinni po nią sięgać zwłaszcza palacze i osoby będące w okresie rekonwalescencji.

seaweed-salad-edo-sushi-hyde-park-12-28-08-2_l