Wczoraj pisaliśmy o zaletach ziaren słonecznika, więc dziś, przed weekendem, będziemy namawiać Was do przygotowania własnej roboty chleba żytniego, z dodatkiem słonecznika właśnie. Wykonanie nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności kulinarnych, więc do dzieła J (przepis i fotografia zaczerpnięte ze strony jemy-zdrowo.pl)

 

Domowy chleb żytni dla każdego

 

Składniki:

– zakwas ze 100ml wody i 100g mąki żytniej – 4 łyżki,

– 1/5kg mąki żytniej (razowej),

– 400ml ciepłej wody,

– 1/5kg mąki pszennej (500),

– 1 łyżka płatków migdałowych,

– 1 łyżka pestek słonecznika,

– sól.

 

Przygotowanie:

Do miski wlać wodę, dodać sól oraz cztery łyżki zakwasu. Wsypać oba rodzaje mąki, a także inne składniki: płatki migdałowe i pestki słonecznika. Wyrobić ciasto (tak dokładnie, jak to tylko możliwe), a następnie uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 9 godzin, by wyrosło. Gdy ciasto urośnie, włożyć je do podgrzanego piekarnika (170 stopni) i piec aż nabierze odpowiednio brązowego koloru i stanie się chrupiące. Ostudzić, a następnie pokroić i zajadać ze smakiem :)

chleb