W tym tygodniu kulinarne inspiracje zaczynamy już w czwartek!

Proponujemy przepis na szybkie, smaczne i zdrowe szaszłyki z bazylią – idealne jako obiadowy posiłek do zabrania do pracy:

szaszlyki-drobiowe

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g sera mozzarella
  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • przyprawy do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy i dzielimy  na 4 części.
  2. Każdy kawałek piersi rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy po obydwu stronach.
  3. Na każdym z nich układamy plaster mozzarelli.
  4. Wierzch smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z wyciśniętym wcześniej ząbkiem czosnku.
  5. Na pesto układamy listki bazylii.
  6. Chwytamy za krótszy bok i zwijamy ciasno roladkę. Każdą roladkę tniemy na 3-4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, aby patyczek przeszedł przez każdą z warstw.
  7. Wszystkie szaszłyki polewamy łyżeczką oliwy.
  8. Pieczemy ok. 10 minut w 190ºC .

Zdjęcie zaczerpnięte z bloga: http://www.poezja-smaku.pl