egcgZielona herbata to napój o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, w związku z czym od lat naukowcy badają jej skład. Analiza wyników badań wykazała, że lecznicze oddziaływanie zielonej herbaty głównie zawdzięczamy związkowi skrótowo nazywanemu EGCG (pełna nazwa brzmi: polifenol galusan epigallokatechiny). W jednej filiżance naparu znajdziemy 20-35 mg tego związku.

 

EGCG ochrania układ odpornościowy, gdyż zwiększa ilość tzw. regulatorowych limfocytów T. Ma też silne działanie antyoksydacyjne i obniżające poziom cholesterolu we krwi.

 

Ponadto blokuje związki inicjujące stany zapalne, w związku z czym zapobiega niedokrwieniu i uszkodzeniu mięśnia sercowego. Zdaniem badaczy ma również zdolność zmniejszania dolegliwości bólowych u osób cierpiących na chorobę wieńcową.

 

EGCG to również sprzymierzeniec organizmu w walce z wolnymi rodnikami i procesami nowotworowymi. Wykazano jego skuteczność w zmniejszaniu zachorowalności na raka jelita grubego, wywoływanego przez dietę wysokotłuszczową, a także raka prostaty. Ponadto związek ten powoduje zahamowanie wzrostu komórek nowotworu jajnika u kobiet.

 

EGCG powoduje również zwiększenie gęstości mineralnej kości, dzięki czemu zapobiega rozwojowi osteoporozy.

 

Ciekawy jest fakt, że w badaniach wykazano zależność między spożywaniem pieprzu a wchłanianiem EGCG do organizmu – dieta bogata w pieprz sprzyja przyswajaniu tego związku (wzrost o 130%).