Ostatnio dużo mówi się o glutenie. Na skutek nieprawidłowej diety, czyli niepotrzebnej eliminacji produktów zawierających gluten, wiele osób cierpi na nietolerancję tej substancji. Dlatego szczególnie ważne jest, aby małe dziecko oswajać z glutenem – dziś radzimy, jak to robić, aby nie wywołać reakcji alergicznej.

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu do diety malucha niewielkich dawek tego białka, co pozwoli organizmowi wytworzyć prawidłową reakcję odpornościową. Ostrożnym trzeba być nie tylko ze względu na sam gluten, ale również na to, że w produktach go zawierających (pszennych, owsianych, jęczmiennych i żytnich) występuje dużo innych składników, które niekoniecznie dziecku chcemy dostarczyć (sól, całe jaja, cukier, spulchniacze, środki przeciwpleśniowe itp.).  W przeszłości radzono, aby gluten wprowadzać od 10 miesiąca życia, a w przypadku maluchów ze skłonnością do alergii dopiero po pierwszych urodzinach. Okazało się jednak, że takie postępowanie powodowało występowanie celiakii ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, ubytki szkliwa, przewlekłe zmęczenie itd.). Obecnie zaleca się, aby gluten pojawiał się w menu dziecka karmionego piersią po ukończeniu 4 miesiąca życia, a u dzieci karmionych sztucznie miesiąc później. Proces ekspozycji można podzielić na etapy:

I – podawanie niewielkich ilości produktu glutenowego jako dodatku do posiłku (2-3g na 100g posiłku) dzieciom po 4 miesiącu (karmionym piersią) lub po 5 miesiącu (karmionym sztucznie);

II – podawanie dzieciom karmionym sztucznie po 6 miesiącu życia 6g produktu glutenowego na 100ml zupki; maluchy karmione piersią, po dwumiesięcznym okresie ekspozycji na gluten (zgodnie z etapem I) mogą otrzymywać to białko bez ograniczeń;

III – po 9 miesiącu życia gluten może być podawany bez ograniczeń, przy czym ważne jest, aby ekspozycja trwała pełne 2 miesiące od chwili jej rozpoczęcia i aby gluten podawany był w jej trakcie 1 raz na dobę.

Ponadto istotne jest, aby produkt glutenowy podawany był z czymś, co dziecko już zna i na pewno nie ma na ten produkt reakcji alergicznej.

Niektórzy lekarze kwestionują zalecenie dotyczące podawania glutenu przed ukończeniem 6 miesiąca życia, czyli podczas okresu wyłącznego karmienia piersią. Wyniki badań w tym zakresie nie są jednoznaczne, dlatego każdy rodzic powinien sam podjąć ostateczną decyzję, kiedy zacznie wprowadzać to białko do diety swojego maleństwa.

ekspozycja