Fasolka szparagowa to jedno z warzyw, którymi chętnie zajadamy się w sezonie letnim, jako że wtedy jest najlepsze, najświeższe, tanie i pełne wartości odżywczych. A jakich – o tym poniżej.

 

Fasolka szparagowa, niezależnie od odmiany, to bogate źródło błonnika pokarmowego, który jest naszym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę, zdrowe jelita i niski poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego warzywo to zawiera dużo witamin (A, C, E, K, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan). Właśnie w obrębie tych składników występują różnice pomiędzy odmianami fasolki, bowiem zielona ma więcej kwasu foliowego i witaminy A, a żółta potasu i fosforu.

 

fasolka

 

Fasolka ma bardzo niewielką wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal w 100g), dzięki czemu stanowi wdzięczny składnik diet odchudzających. Jest też zalecana chorym na cukrzycę i osobom borykającym się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż ma bardzo niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, detoksykacyjnie i wspomaga trawienie. Syci, a nie tuczy.

 

Fasolka szparagowa  to wspaniałe warzywo, pełne wartości zdrowotnych, a przy tym bardzo wdzięczny obiekt kulinarny, bowiem zastosowań w kuchni można dla niej znaleźć bez liku. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, zapiekanek, dodatek do zup i drugich dań, a także podana samodzielnie, np. na kolację.

My proponujemy dziś przygotowanie z fasolki zapiekanki – pysznej, sycącej i niskokalorycznej (przepis i fotografia pochodzą z bloga healthskitchen.blox.pl).

 

Dietetyczna zapiekanka z fasolką szparagową

 

Składniki na 2 porcje:

– 250g fasolki szparagowej (najlepiej zielonej),

– 4 małe ziemniaki,

– ½ średniej cebuli,

– 1 mała marchew,

– 1 łyżka oliwy z oliwek,

– 150g jogurtu naturalnego,

– 1 jajko,

– sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki (w mundurkach), marchew i fasolkę szparagową ugotować, ostudzić, ziemniaki i marchew pokroić w plasterki. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, następnie wymieszać z fasolką. Warzywa układać warstwami w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszać widelcem jogurt, jajko i przyprawy. Masą jogurtową polać warzywa. Zapiekać całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 25 minut.

1 porcja zapiekanki dostarcza 218 kcal.

 

zapiekanka1