Dietetyczne brownie z fasoli:

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli czerwonej
  • 1 szklanka miękkich daktyli
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 180 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namaczamy przez noc.
  2. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości.
  3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  4. Dodajemy pokrojone w plasterki banany, kakao, daktyle, masło orzechowe, cynamon i wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa wydaje się zbyt wodnista, można dodać jeszcze trochę płatków owsianych.
  5.  Pieczemy od 30 do 40 min w temp. 180°C, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

brownie_fasolowe_600