Idealny składnik zdrowych i lekkich dań. Można przygotować je na wiele smakowitych sposobów. U nas dzisiaj występują w pożywnej i delikatnej frittacie.

Składniki:

– ok. 200 g szparagów
– 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 50 g wędzonego łososia
– 3 jajka
– kilka kropel octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy patelnię do zapiekania o średnicy ok. 20 cm.
  2. Jeśli używamy mrożonego groszku, to wyjmujemy go do rozmrożenia kilka minut wcześniej. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm każdy). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy szparagi i groszek. Smażymy ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie roztrzepujemy widelcem jajka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jajek. Delikatnie doprawiamy.
  4. Wlewamy jajka na patelnię ze szparagami i groszkiem. Smażymy ok. 2 minuty, odsuwając ścięte jajka od brzegów patelni. Gdy frittata będzie już prawie ścięta wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno.