Gęstość odżywcza, to wartość odżywcza produktu w odniesieniu do jego kaloryczności. Im więcej produkt zawiera niezbędnych składników w jednostce energii, tym większa jest jego gęstość odżywcza. Im wyższy wskaźnik gęstości odżywczej, tym posiłek dostarcza większej ilości witamin i minerałów.

The ANDI system porządkuje produkty w zależności od tego, ile dostarczają nam składników odżywczych na jednostkę kalorii. Chodzi tutaj o  o porównanie np. składników odżywczych z tej samej ilości szpinaku do pochodzących z tej samej ilości np. sałaty.

Indeks ten, opracowany przez Dr Joela Fuhrmana, lekarza i wybitnego specjaliste medycyny żywienia, pomaga nam wybierać te produkty, które w tej samej ilości energii, dostarczają najwięcej korzyści. Klasyfikacja opiera się na 34 składnikach (błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol) oraz na tzw. ORAC Score, czyli wskaźniku antyoksydacyjnej zdolności produktów.

Skala jest od 0 do 1000, a im więcej punktów ma produkt, tym większą ma gęstość odżywczą.

skala-andi