Większość z nas kojarzy goździki z okresem zimowym, kiedy to częściej używa się mocnych i rozgrzewających przypraw. Tymczasem goździki można stosować przez cały rok – zarówno w kuchni, aromaterapii i lecznictwie.
Goździki to zasuszone, nierozwinięte jeszcze pąki kwiatów wiecznie zielonego drzewa goździkowego, które rośnie w klimacie tropikalnym, głównie w krajach afrykańskich i azjatyckich. Po wysuszeniu mają one ciemnobrązową barwę i charakterystyczny, korzenny aromat. Do nas goździki docierają zazwyczaj w całości lub sproszkowane i są dostępne powszechnie w handlu.
Właściwości goździków:
- przeciwbólowe (ból zęba, migrena)
- antyseptyczne (jama ustna, przewód pokarmowy)
- wspomagające trawienie
- przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe (eugenol zwalcza wolne rodniki)
- odświeżające oddech (np. po zjedzeniu czosnku)
- oczyszczające
- antystresowe (łagodzi stres, pobudza, niweluje nerwobóle)
- odstraszające komary.
Goździki można żuć niczym cukierki (wskazane 1-3 sztuk dziennie), co odświeża oddech, działa przeciwpróchniczo i łagodzi bóle zębów. Dodawane do potraw działają wiatropędnie i poprawiają trawienie, oczyszczają cerę oraz rozgrzewają organizm. Aromaterapia z udziałem olejku goździkowego pomaga w schorzeniach oddechowych, migrenie, stresie i depresji. Warto dodać, że goździki uznaje się w krajach ich pochodzenia za afrodyzjak.
Smak i aromat goździków znamy głównie z okresu Bożego Narodzenia, kiedy to ze szczególnym upodobaniem dodaje się je do ciast (np. pierników), kompotów, grzanego wina, zup, sosów, ryb i mięs. Goździki nadają potrawom charakterystyczny, mocny aromat, działają rozgrzewająco i wspomagają trawienie ciężkostrawnych pokarmów.
Dołącz do nas!