Większość z nas kojarzy goździki z okresem zimowym, kiedy to częściej używa się mocnych i rozgrzewających przypraw. Tymczasem goździki można stosować przez cały rok – zarówno w kuchni, aromaterapii i lecznictwie.

gozdziki-GALLERY_MAIN-37554

Goździki to zasuszone, nierozwinięte jeszcze pąki kwiatów wiecznie zielonego drzewa goździkowego, które rośnie w klimacie tropikalnym, głównie w krajach afrykańskich i azjatyckich. Po wysuszeniu mają one ciemnobrązową barwę i charakterystyczny, korzenny aromat. Do nas goździki docierają zazwyczaj w całości lub sproszkowane i są dostępne powszechnie w handlu.

Właściwości goździków:

  • przeciwbólowe (ból zęba, migrena)
  • antyseptyczne (jama ustna, przewód pokarmowy)
  • wspomagające trawienie
  • przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe (eugenol zwalcza wolne rodniki)
  • odświeżające oddech (np. po zjedzeniu czosnku)
  • oczyszczające
  • antystresowe (łagodzi stres, pobudza, niweluje nerwobóle)
  • odstraszające komary.

Goździki można żuć niczym cukierki (wskazane 1-3 sztuk dziennie), co odświeża oddech, działa przeciwpróchniczo i łagodzi bóle zębów. Dodawane do potraw działają wiatropędnie i poprawiają trawienie, oczyszczają cerę oraz rozgrzewają organizm. Aromaterapia z udziałem olejku goździkowego pomaga w schorzeniach oddechowych, migrenie, stresie i depresji. Warto dodać, że goździki uznaje się w krajach ich pochodzenia za afrodyzjak.

pomarancze-gozdziki

Smak i aromat goździków znamy głównie z okresu Bożego Narodzenia, kiedy to ze szczególnym upodobaniem dodaje się je do ciast (np. pierników), kompotów, grzanego wina, zup, sosów, ryb i mięs. Goździki nadają potrawom charakterystyczny, mocny aromat, działają rozgrzewająco i wspomagają trawienie ciężkostrawnych pokarmów.