SKŁADNIKI – przepis podstawowy
- kasza gryczana niepalona
- woda
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Dzień wcześniej surową grykę zalewamy wodą trochę ponad poziom kaszy. Wstawiamy na noc do lodówki do namoczenia.
- Rano odlewamy wodę, płuczemy grykę i zalewamy świeżą wodą – znów tyle, żeby przykryła kaszę, dodajemy nieco soli i miksujemy na gładką masę.
- Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę gęstszą niż zwykłe ciasto naleśnikowe z białej mąki. Jeśli jest za gęste, dodajemy ostrożnie po łyżce wody.
- Możemy pozostawić masę na 10-15 minut, aby odpoczęła. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy boki naleśnika zaczynają się lekko unosić, sprawdzamy, czy można go swobodnie przewrócić na drugą stronę. Przekładamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Dołącz do nas!