SKŁADNIKI – przepis podstawowy

  • kasza gryczana niepalona
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  • Dzień wcześniej surową grykę zalewamy wodą trochę ponad poziom kaszy. Wstawiamy na noc do lodówki do namoczenia.
  • Rano odlewamy wodę, płuczemy grykę i zalewamy świeżą wodą – znów tyle, żeby przykryła kaszę, dodajemy nieco soli i miksujemy na gładką masę.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę gęstszą niż zwykłe ciasto naleśnikowe z białej mąki. Jeśli jest za gęste, dodajemy ostrożnie po łyżce wody.
  • Możemy pozostawić masę na 10-15 minut, aby odpoczęła. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy boki naleśnika zaczynają się lekko unosić, sprawdzamy, czy można go swobodnie przewrócić na drugą stronę. Przekładamy i smażymy jeszcze kilka minut.

nalesniki-gryczane-bezglutenowe-l1