Można by kolokwialnie zapytać „na grzyba nam ten blog?”. Równie dobrze  można by zapytać „na grzyba grzybiarzom grzyby”? Tak jak grzyby są małym elementem diety, tak nasz blog jest  niewielkim wkładem w poszerzanie wiedzy ludzi na temat żywienia i związanych z nim ciekawostek. Tworzymy go z myślą, że wiedza będzie się szerzyła, jak grzyby po deszczu.

 

Mało kto wie, że niewiele narodów zbiera grzyby. W niektórych krajach to wręcz zakazane. W Polsce można je zbierać bez ograniczeń. Jednak przed ich zjedzeniem warto, żeby ich gatunek potwierdził specjalista grzyboznawca, gdyż zjedzenie trujących egzemplarzy może się skończyć nawet śmiertelnie.

 

Grzyby są smacznym dodatkiem do wielu dań, a nie powodują znacznego wzrostu kaloryczności. Wszystko dlatego, że około 90% ich masy stanowi woda. Wartość energetyczna 100 g grzybów wynosi około 50 kcal. Poza tym są źródłem węglowodanów, a ściślej mówiąc błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, ale też sprawia, że są trudniej trawione. Również z tego względu mogą być składnikiem diet, w których ograniczeniu podlegają węglowodany proste.

Ważnym składnikiem, drugim pod względem zawartości, jest białko. Nie jest ono pełnowartościowe, aczkolwiek zawiera wolne aminokwasy, które w organizmie człowieka są przekaźnikami komórkowymi.

Grzyby dostarczają niewiele poniżej 1% tłuszczów, ale to wystarcza na przenoszenie znacznych ilości związków rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak prekursory witaminy D, luteina czy likopen. Dostarczają też witamin z grupy B, a także niezbędnych składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo.

Jako że grzyby to jedynie dodatek do codziennych dań, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wszystkich składników pokarmowych należałoby zjeść niewiarygodnie dużą ich ilość.

 

Grzyby są na tyle wyjątkowe, że związki otrzymane z azjatyckich gatunków stanowią terapię nowotworową.

 

Trzeba jednak zachować czujność podczas jedzenia grzybów. Bardzo ważne jest rozpoznanie czy grzyb jest jadalny, ale również nie przesadzanie z ich ilością, ponieważ grzyby gromadzą w sobie metale ciężkie. I chociaż polskie grzyby zostały uznane pod tym względem za bezpieczne, to jak ze wszystkim innym, nie należy z nimi przesadzać.

 

Skoro już wiemy i grzybach nieco więcej, nie pozostaje nic innego, jak tylko wykorzystanie deszczowej pogody na leśny spacer z koszykiem w ręku!

grzyby

 

Autor: Maria Piekarska