Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Pasta wytwarzana jest z nasion ciecierzycy. Idealnie smakuje z chlebkiem pita lub jako dip z chrupiącymi warzywami.
Składniki:
  •  1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 25 g sezamu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej zalewamy ciecierzycę wodą.
  2. Następnego dnia ciecierzycę gotujemy w tej samej wodzie ok. 1 godzinę do miękkości.
  3. Ugotowaną cieciorkę po odcedzeniu i opłukaniu przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki: sezam, sok z cytryny, czosnek i oliwę.
  4. Całość miksujemy do uzyskania aksamitnej masy od czasu do czasu dolewając trochę wody.
  5. Hummus podajemy z oliwą i świeżym pełnoziarnistym pieczywem.

SONY DSC