Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Pasta wytwarzana jest z nasion ciecierzycy. Idealnie smakuje z chlebkiem pita lub jako dip z chrupiącymi warzywami.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 25 g sezamu
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalewamy ciecierzycę wodą.
- Następnego dnia ciecierzycę gotujemy w tej samej wodzie ok. 1 godzinę do miękkości.
- Ugotowaną cieciorkę po odcedzeniu i opłukaniu przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki: sezam, sok z cytryny, czosnek i oliwę.
- Całość miksujemy do uzyskania aksamitnej masy od czasu do czasu dolewając trochę wody.
- Hummus podajemy z oliwą i świeżym pełnoziarnistym pieczywem.
Dołącz do nas!