Podstawą tego przepisu jest bardzo aromatyczna i pikantna marynata oraz świeże awokado, które dodaje się na samym końcu. Bazę może stanowić makaron, ryż a nawet kasza. Mięso można zamarynować wcześniej, a zrobienie reszty zajmuje kilka chwil.

indyk-z-awokado-i-trawa-cytrynowa--1442681_org

Składniki:

  • 2-3 płaty polędwicy z indyka (około 200 – 300 g)
  • 150 g makaronu pszenno – gryczanego Soba
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm papryczki chili
  • 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
  • 2 garści posiekanej młodej kapusty
  • 1 awokado
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu rybnego lub balsamicznego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka ziaren sezamu

Przygotuj marynatę: posiekaj chili, czosnek, trawę cytrynową, zetrzyj imbir i dodaj do sosu sojowego, octu i miodu, wymieszaj.

Pokrój indyka w paski i dodaj do marynaty przynajmniej na 20 – 30 min.

Rozgrzej patelnię z olejem i dodaj zamarynowanego indyka, smaż/gotuj około 10 min.

Ugotuj makaron – około 3 min. Dodaj do indyka, dodaj pokrojoną kapustę i wymieszaj.
Odstaw z ognia i dodaj pokrojone awokado, delikatnie wymieszaj, posyp sezamem.