Slow food to ruch społeczny, który został założony jako wyraz oporu przeciw rozszerzającej się sieci barów fast food oraz masowej produkcji żywności, skierowanej do milinów odbiorców, ujednoliconej i wysoko przetworzonej. Skupione są w nim osoby, ceniące produkty regionalne i traktujące jedzenie jako coś niezwykłego, co należy celebrować.

 

slow

 

Produkcja żywności zgodna z ruchem slow food zakłada stosowanie unikalnych, tradycyjnych metod przetwórczych oraz całkowitą rezygnację z zaawansowanych technologii i sztucznych dodatków. Wspierane są tu lokalne zakłady produkcyjne, a omijane szerokim łukiem globalne koncerny. Co zatem można robić z surowcami? Wędzić, marynować, dusić, poddawać dojrzewaniu, wyciskać i tłoczyć. Zabronione są m.in. miksowanie, smażenie i oddziaływanie na produkt wysokim ciśnieniem. Członkowie ruchu slow food zapewniają, że dopuszczone przez nich techniki kulinarne gwarantują nadanie żywności unikalnego smaku i zapachu oraz zachowanie wysokiej wartości odżywczej. Ponadto pokarmy takie mają być mniej alergizujące, bezpieczniejsze, łatwiej przyswajalne oraz zdecydowanie bogatsze w składniki biologicznie czynne, które pozwalają dłużej zachować młodość i ustrzec się groźnych chorób cywilizacyjnych.

 

Oprócz technik kulinarnych w slow food ważne jest samo podejście do jedzenia. Zwolennicy tego ruchu zalecają zatrzymanie się w codziennym pędzie i celebrowanie posiłków, które pozwoli delektować się smakiem i czerpać z jedzenia prawdziwą przyjemność. Co ciekawe idea ta znajduje również zwolenników wśród restauratorów i coraz częściej na mieście można spotkać małe knajpki, które stosują się do zasad slow food.

 

Najbardziej znanym w Polsce produktem wytwarzanym zgodnie z zasadami tego ruchu jest oscypek – znany jest on również na międzynarodowym forum slow food. Drugim takim pokarmem jest bryndza. Sery te produkowane są wciąż tak, jak przed wiekami oraz przypisane do konkretnych lokalizacji, czyli Podhala, Sudetów i Bieszczad. Oprócz nich polski slow food to również soki owocowe i warzywne, wyroby wędliniarskie, miody, nalewki, pieczywo i wiele innych produktów.

 

Gdzie można spotkać żywność slow food? Na pewno na targach jej poświęconych, w sklepach z regionalną żywnością i wspomnianych już restauracjach. Minusem jest niestety dość wysoka cena, jednak trzeba rozumieć, że produkcja na małą skalę i wyłącznie przy użyciu naturalnych metod jest droższa niż globalna, wykorzystująca substancje dodatkowe i makro-skalę.