Przed przygodą związaną z kwiatową kuchnią warto jest zapoznać się z zasadami dotyczącymi ich zbioru oraz przechowywania.

Zasady zbioru, selekcji i przechowywania kwiatów jadalnych

  • Kwiaty zbieramy w swoim lub dobrze nam znanym ( babcinym, koleżankowym itd.) ogródku, kupujemy w sklepie ekologicznym lub od dostawcy kwiatów przeznaczonych do jedzenia. Wówczas mamy pewność, że nie są nawożone, pryskane etc. Większość kwiatów ozdobnych niestety jest. Należy na to uważać!
  • Pod żadnym pozorem nie używamy kwiatów rosnących w okolicach ruchliwych dróg oraz tych z kwiaciarni lub sklepu ogrodniczego. Co do tych pierwszych – są one skażone zanieczyszczeniami, a te ze sklepu sztucznymi utrwalaczami, odżywkami, które absolutnie dyskwalifikują ich spożywcze przeznaczenie.
  • Zebrane świeże kwiaty (zdrowe, bez uszkodzeń, czy przesuszeń) transportujemy w lnianej lub papierowej torbie, unikamy plastikowych reklamówek.
  • Kwiaty przed spożyciem myjemy, zwłaszcza jeśli rosną nisko przy ziemi. W przypadku kwiatów czarnego bzu lub akacji, mycie może zniszczyć ich drobne, delikatne płatki. Wystarczy zatem zebranie ich zaraz po wyschnięciu z porannej rosy i położenie na papierze w celu pozbycia się małych robaczków.
  • Wykorzystane w kuchni kwiaty możemy oczywiście zasuszyć, aby zachować ich aromat na dłużej. Oczyszczone rozkładamy na papierze w ciepłym, przewiewnym miejscu, unikając ostrego słońca. Co jakiś czas przewracamy, aby nie pokryły się pleśnią. Przechowujemy w szklanym lub papierowym pojemniku.
  • Warto pamiętać, że kwiaty mogą uczulać, nie tylko alergików. Zacznijmy zatem od niewielkich, bezpiecznych ilości kolorowych płatków na talerzu.
  • I najważniejsze – jeśli nie jesteśmy pewni „jadalności” lub pochodzenia kwiatów, nie jemy ich! Mogą spowodować zatrucie organizmu.

Do kwiatów trujących zaliczamy: azalię (tj. rododendron lub różanecznik), barwinka, glicynię, groszek pachnący, hiacynta, hortensję, irysa, jaskra, konwalię, kaczeńca, krokusa jesiennego, lantanę pospolitą, naparstnicę, oleandra, ostróżkę, powojnika, lobelię, zawilca, żonkila i narcyza.

Kwiaty jadalne to m.in. akacja ( gałązki są trujące), aksamitka, bazylia, begonia, bergamotka, bez czarny (gałązki trujące), bez lilak, bratek, brzoskwinia, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, dziewanna, dziurawiec, fasola, fiołek, frezja, fuksja, goździk, grusza, hibiskus, jaśmin, jeżyna, kabaczek, karczoch, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, mieczyk, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pelargonia, pierwiosnek, pigwa, piwonia, podbiał, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, storczyk, surfinia, szałwia, tulipan, wiesiołek, wiśnia, wrzos.

19548884-male