• Składniki:

 

  • 40 g płatków jaglanych (lub kaszy jaglanej)
  • 50ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
  • 100 g  tofu
  • jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
Sposób przygotowania:
  1. Płatki jaglane mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny i z pomarańczy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do nasiąknięcia.
  2. Tofu miksujemy z proszkiem do pieczenia i mąką kokosową, dodajemy do wcześniej zalanych płatków i mieszamy.
  3. Pół jabłka kroimy na cienkie plastry, resztę ścieramy na tarce.
  4. Do foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia przekładamy 1/2 ciasta, a na to plastry jabłka.
  5. Następnie do reszty masy dodajemy starte jabłko i rodzynki, wykładamy na wierzch.
  6. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st.
IMGP3722