Uwaga! Ciasto robimy dzień wcześniej (np. wieczorem) i wstawiamy do lodówki.

Składniki:

• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 2  szklanki zimnej wody
• 1/3 łyżeczki soli morskiej
• 1 szklanka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub masła

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną kilka razy opłukujemy w wodzie w celu pozbycia się goryczki.
  • Następnie wsypujemy do garnka i wlewamy do niej 2 szklanki wody.
  • Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki (lub na ok. 12-24 godziny).
  • Po tym czasie dokładnie miksujemy kaszę na gładkie ciasto. Dodajemy mąkę kukurydzianą, jajka, roztopiony olej roślinny i miksujemy ponownie. Odstawiamy na 30-60 minut.
  • Rozgrzewamy niedużą patelnię o średnicy 18-20 cm i wlewamy  porcję ciasta.
  • Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Ostrzegamy, że pierwszy naleśnik najtrudniej się smaży :)
  • Podajemy na słodko lub na wytrwanie.

salatka_awokado_pieczone_buraczki_01

Zdjęcie pobrane z bloga http://www.kwestiasmaku.com/