acaiDziś parę słów o kolejnym członku grupy superfoods 2013, czyli jagodach acai. Są to owoce rośliny zwanej eutrepą warzywną, wywodzącej się z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Z wyglądu przypominają winogrona, mają jednak ciemniejszy niezbyt obfity miąższ i pestkę o średnicy do 7 mm. W zasadzie nie mają smaku, jednak nadrabiają aromatem, który jest silny i niepowtarzalny.

 

Po odseparowaniu pestek i wysuszenia miąższu w 100g suchej masy mamy następującą wartość odżywczą:

– 533.9 kcal,

– 52.2 g węglowodanów, z czego 85% stanowi błonnika pokarmowy.

– 8.1 g białka,

– 32.5 g związków tłuszczowych, na które składają się głównie kwas oleinowy, palmitynowy i linolenowy niemal w identycznych proporcjach, jak w oliwkach.

 

Pod względem właściwości zdrowotnych najważniejszymi składnikami jagód acai są flawonoidy i antocyjany, substancje silnie antyoksydacyjne, zwalczające wolne rodniki, chroniące przed procesami nowotworowymi, rozszerzające naczynia krwionośne i pomagające dłużej zachować młodość. Oprócz nich acai zawierają też całą gamę witamin (w tym z grupy B, C i E), minerałów (m.in. wapń, fosfor, potas, żelazo, beta-karoten), a także fitosterole, wspomagające kontrolę poziomu cholesterolu we krwi.

 

Najważniejszymi więc korzyściami dla organizmu, wynikającymi ze spożycia jagód acai są:

– spowolnienie procesów starzenia,

– poprawa kondycji umysłowej,

– oczyszczenie z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii,

– wzmocnienie układu mięśniowego,

– poprawa wzroku,

– obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego,

– regulacja poziomu cukru we krwi,

– łagodzenie dolegliwości menstruacyjnych,

– zapobieganie osteoporozie, chorobom układu krążenia i nowotworom,

– regulacja masy ciała,

– łagodzenie stresu i redukcja zmęczenia,

– zwiększenie witalności i odporności oraz poprawa samopoczucia.

 

W naszym regionie globu jagody acai wykorzystuje się głównie do produkcji lodów, soków i napojów alkoholowych, jednak w Ameryce Południowej miąższ jadany jest z tapioką (na słono lub słodko) lub granolą.