Wskaźnik masy ciała, czyli BMI (ang. Body Mass Index), to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu = masa ciała (kg)/wzrost^2 (m). Klasyfikacja wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka wykorzystuje się siatki centylowe, które powinny być dostosowane dla danej populacji.
Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Istnieją następujące zakresy BMI:
- Norma (20 – 24,9)
- Nadwaga (25 – 29,9)
- Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
- Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
- Otyłość III stopnia (> 40)
Przykład.
Kobieta o masie ciała 70 kg i wzroście 1,65 m.
70/1,65^2= 25,71
BMI tej osoby wskazuje na nadwagę.
Wskaźnik masy ciała jest bardzo prosty w użyciu, jednak nie zawsze jest on obiektywny, zwłaszcza w przypadku kulturystów, których masa mięśniowa może zwiększać zakres tego wskaźnika, sugerując otyłość.
Dołącz do nas!