Nasza dieta często odbiega od wzorcowej. Jemy nieregularnie, w pośpiechu i nie zawsze wybieramy zdrowe produkty. Z tego względu należy zadbać, żeby w pozostałych posiłkach była możliwie największa ilość produktów, które mają właściwości oczyszczające.

pobrany plik

W pierwszej kolejności należy dbać o dużą ilość płynów, takich jak woda czy słabe herbaty, które pozwolą na ciągłe odprowadzanie metabolitów i ich wydalanie. Drugim krokiem jest duża ilość produktów, które dostarczą dużą ilość błonnika pokarmowego usuwającego substancje toksyczne i zbędne, a także zapewniającego uczucie sytości oraz dostarczającego antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, pozwalających na prawidłowe funkcjonowanie i oczyszczanie organizmu, a także innych związków biologicznie czynnych.

Jakie produkty wspomogą oczyszczanie?

  • Warzywa kapustne (brokuły, kapusta, kalafior itp),
  • awokado,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • grejpfrut,
  • buraki,
  • jabłka,
  • rukola,
  • zielona herbata.