Ciągłe zmęczenie, nieustanne bóle głowy, osłabienie, zaparcia, utrata apetytu, zły wygląd cery, włosów i paznokci, apatia, wahania wagi ciała, kwaśne odbijania i kwaśny posmak w ustach, choroba wrzodowa, dolegliwości ze strony trzustki, dwunastnicy czy pęcherzyka żółciowego, a niepotwierdzone źródła mówią także o nowotworach. Są to skutki zakwaszenia organizmu. O takich objawach mówi się, że są niespecyficzne, czyli mogą wskazywać na różne choroby, jak też na zwykłe nie wysypie się.



Co to jest zakwaszenie? Jest to stan, w którym ilość kwasów przewyższa ilość zasad. Miarą tego stanu jest skala pH określająca ilość jonów wodorowych. Im jest ich więcej, tym środowisko jest kwaśniejsze, co oddają wartości na skali poniżej 7. Liczby powyżej 7 wskazują na odczyn zasadowy. Natomiast wartość 7 określają stan obojętny. Do jonów o charakterze kwasowym należą siarka, chlor, fosfor, jod, fluor oraz dwutlenek węgla, a także kwasy fitynowe, szczawiowe czy benzoesowe, natomiast do zasadowych wapń, sód, magnez oraz potas. 

Wartość pH, a tym samym równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, ulega nieustannym wahaniom wywołanym przez czynniki zewnętrzne (np. urazy), czynniki biologiczne (np. infekcje), a także przez uprawianie aktywności fizycznej, produkty przemiany materii (metabolizm kwasów, tłuszczów, węglowodanów) oraz poprzez głodówki (produkcja ciał ketonowych – aceton, kwas acetooctowy, kwas hydroksymasłowy), stres i  dietę, która przeważnie ma charakter kwasotwórczy.

Co robić, żeby przeciwdziałać zakwaszeniu?

  • Co najmniej połowa porcji każdego posiłku w postaci warzyw lub/i owoców, zapewni neutralizowanie środowiska. 
  • Mięso zredukowane do jednej porcji w ciągu dnia, np. do obiadu, które może być zastąpione warzywami strączkowymi, zapobiegnie zakwaszeniu.
  • Wypijanie co najmniej  1,5 litra płynów w ciągu dnia, najlepiej wody lub koktajli owocowo-warzywnych, pozwoli nerkom na swobodą oczyszczającą pracę.
  • Sięganie po owoce lub warzywa na przekąski pozwoli na alkalizowanie środowiska.
  • Stanowcze ograniczenie lub wyeliminowanie kawy, a także wszelkich słodzonych napojów,  będzie zapobiegało powstawaniu kwaśnego odczynu.
  • Zastąpienie słodyczy owocami, będzie wprowadzeniem zasad na miejsce kwasów i zapewni właściwe środowisko.
  • Zioła, które się stosuje jako przyprawy, również mają charakter zasadotwórczy.