Święta Bożego Narodzenia, to wyjątkowy czas, który najczęściej spędzamy przy suto zastawionym sole w gronie najbliższych osób. Zgodnie z tradycją przygotowywane jest 12 potraw, a każdą trzeba spróbować, żeby odnieść powodzenie w następnym roku. Często przygotowujemy ogromną ilość potraw, które nie mogą się zmarnować, a gospodyni może być przykro, jeżeli wszystkiego nie zjemy. Jak radzić sobie w tym czasie, żeby nie popaść w niekontrolowane obżarstwo?
- Zjedz porządne śniadanie. Wbrew pozorom poranny posiłek może uchronić przed późniejszym obżarstwem poprzez zapobieganie wahaniom cukru we krwi.
- Spróbuj potraw, ale w małych ilościach.
- Rób przerwy pomiędzy kolejnymi daniami.
- Pij dużo wody.
- Zadbaj o ruch i idź np. na spacer.
- Nie jedz dla porządku, a zamroź nadmiar potraw.
Dołącz do nas!