Zazwyczaj przy wyborze produktów żywnościowych sugerujemy się głównie ceną i tzw. promocją, co niestety rzadko oznacza zakup świeżego i pełnowartościowego produktu.
Wybierając zdrowe produkty, należy przede wszystkim mieć na uwadze:
- jakość zdrowotną produktu (ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, obecność cukrów prostych, witamin i innych składników mineralnych);
- jego wartość kaloryczną – podawana na opakowaniu zawsze dotyczy tylko 100 g danego produktu;
- termin przydatności do spożycia;
- obecność różnych związków chemicznych: soli, spulchniaczy, barwników, konserwantów, substancji zapachowych, stabilizujących itp. – gdy jest ich dużo, popatrz na stojący obok produkt podobny i porównaj, który ma ich mniej;
- czy żywność jest świeża, właściwe przechowywana, w odpowiedniej temperaturze w lodówce lub zamrażarce;
- przy zakupie produktów mlecznych i mleka na to, które w swojej zawartości mają nie więcej niż 2% tłuszczu, sery białe chude lub półtłuste, unikanie serów tłustych podpuszczkowych, żółtych, pleśniowych, topionych i homogenizowanych zawierających dużo tłuszczu oraz tłustych serków do smarowania pieczywa;
- by mięso i jego przetwory były chude, najlepiej z drobiu (ale chociaż raz w tygodniu powinno się spożywać mięso czerwone, np. wołowinę, ze względu na dobrze przyswajalne żelazo), pamiętać o spożyciu ryb co najmniej 2–3 razy w tygodniu;
- czy na etykiecie jest informacja, czy olej nadaje się do spożycia na surowo (używaj go do przyrządzania sałatek, np. olej sojowy lub słonecznikowy) lub czy jest przeznaczony do smażenia i pieczenia (np. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek).
Dołącz do nas!