Zgodnie z zaleceniami WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) do 6 miesiąca życia niemowlę powinno być żywione wyłącznie mlekiem matki. Zdarza się jednak, że z różnych powodów matka nie może karmić piersią – wówczas należy podawać dziecku odpowiednio dobrane mleko modyfikowane.

 

Od piątego miesiąca życia można rozszerzać menu dziecka, stopniowo wprowadzając różne produkty bezmleczne, zawsze pojedynczo, tak by w razie pojawienia się alergii można było zidentyfikować jej sprawcę. Na początek podajemy maluchowi produkty niealergizujące i łatwostrawne, np. marchewkę, przetarte jabłuszka, zupkę jarzynową, czy kleik ryżowy z jabłkiem. W szóstym miesiącu życia można do diety dołączyć soki owocowe i warzywa, a po jego ukończeniu gotowane mięso. Jeśli niemowlę było karmione sztucznie mlekiem modyfikowanym, wówczas rozszerzanie jadłospisu zaczyna się średnio o miesiąc wcześniej.

 

Podstawowe zasady przy żywieniu małego dziecka są następujące:

– do 6 miesiąca dziecko należy karmić wyłącznie piersią lub odpowiednim mlekiem modyfikowanym, jeśli karmienie naturalne nie jest możliwe,

– wielkość i częstość posiłków zależą od łaknienia dziecka i jego aktualnego zapotrzebowania,

– nowe produkty powinny być wprowadzane pojedynczo i na początku w bardzo małych ilościach, np. 3-4 łyżeczki,

– składnikiem tłuszczowym w diecie dziecka powinno być masło, oliwa z oliwek i olej rzepakowy bezerukowy,

– należy wybierać produkty zbożowe wzbogacone w żelazo,

– konsystencja warzyw i mięsa powinna stymulować żucie,

– produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków muszą być świeże, naturalne i bez konserwantów,

– w żywieniu niemowląt nie stosuje się soli ani cukru,

– posiłki uzupełniające należy podawać łyżeczką lub z kubka, a nie przez smoczek.

 

Dużym problemem przy żywieniu małych dzieci jest występowanie alergii pokarmowych. W ich unikaniu pomocne może być zastosowanie się do podanych poniżej wskazówek:

– karmienie dziecka do 4-6 miesiąca życia wyłącznie mlekiem matki lub specjalnymi mieszankami, pozbawionymi składników uczulających,

– wprowadzanie posiłków uzupełniających nie wcześniej niż w 5 miesiącu życia,

– stosowanie w menu dziecka produktów niealergizujących, takich jak: jabłka, marchew, dynia, jagody, porzeczki, ziemniaki, kalarepa, kalafior, buraki, groszek,

– unikanie do 1 roku życia produktów silnie alergizujących (cytrusów, truskawek, poziomek, pietruszki, selera, pomidorów),

– podawanie dziecku gotowych posiłków wyłącznie renomowanych firm, które wykorzystują surowce ze ściśle kontrolowanych upraw,

– jak najdłuższe unikanie produktów, zawierających gluten (u dzieci ze skłonnością do alergii nawet do 1 roku życia),

– wprowadzanie mięsa stopniowo, poczynając od króliczego i drobiowego, gotowanego,

– podawanie wieprzowiny i wołowiny dopiero od 1 roku życia, a ryb od 2 roku życia, jeśli dziecko ma skłonności do alergii,

– włączenie do jadłospisu dziecka żółtka jaja około 10 miesiąca życia, a białka po ukończeniu roku.

 

maluch