Dbamy o zdrowie i szczupłą sylwetkę, więc uważnie studiujemy etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu wartości odżywczych. Kupujemy tylko te produkty, które mają korzystny wpływ na organizm. Okazuje się jednak, że i tak możemy być niedożywieni jakościowo lub mieć problemy ze zdrowiem, a to za sprawą interakcji między poszczególnymi składnikami nawet najzdrowszych produktów. Jakich połączeń należy zatem unikać?
- Ogórek i pomidor. Askorbinaza obecna w zielonym ogórku powoduje utlenienie witaminy C, której znaczne ilości występują w pomidorach. Spożywając te warzywa razem pozbawiamy się całkowicie witaminy C. Jedzmy ogórki, ale same, nie z innymi warzywami.
- Pomidor i biały ser. W pomidorze znajdziemy sporo kwasów (jabłkowy, cytrynowy, chlorogenowy, kumarynowy), które łączą się z wapniem z białego sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki. Te odkładają się w stawach, powodując ból przy każdym ruchu. Zjedzenie białego sera z pomidorem od czasu do czasu nie spowoduje dużych zmian, jednak regularne spożywanie połączenia tych produktów może zakończyć się chorobą stawów.
- Ciasto drożdżowe i herbata. Popicie placka drożdżowego szklanką mocnej herbaty to nie najlepszy pomysł, bowiem garbniki występujące w herbacie niszczą witaminę B1, której w cieście drożdżowym są znaczne ilości.
- Ryby i olej słonecznikowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 (obecne w rybach) i omega-6 (obecne w oleju słonecznikowym) są bardzo pożądane dla organizmu, jednak aby ich działanie przynosiło nam korzyści muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach. Spożywanie ich razem może prowadzić do zaburzenia ich proporcji i przyspieszenia procesów starzenia.
- Czerwone mięso i wino. Kulinarny majstersztyk nie jest wcale korzystny dla naszych organizmów. Garbniki, występujące w czerwonym winie ograniczają wchłanianie żelaza hemowego, którego źródłem jest czerwone mięso.
- Herbata z cytryną. Smaczny napój pity regularnie może stanowić dla organizmu poważne zagrożenie. Obecny w liściach herbaty glin pod wpływem soku z cytryny przeobraża się w przyswajalny przez organizm człowieka cytrynian glinu, który może odkładać się w mózgu, powodując bardzo niekorzystne zmiany i prowadząc do chorób neurodegeneracyjnych.
- Grzyby i alkohol. Pod wpływem alkoholu specyficzne białka obecne w grzybach ścinają się, stając się niestrawne. Może to powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Popicie czernidłaka pospolitego alkoholem to jeszcze gorsze konsekwencje, gdyż w grzybie tym występuje toksyna o nazwie koryna, która blokuje rozkład alkoholu w organizmie. Po spożyciu tego grzyba nie należy pić alkoholu nawet przez dwa dni, tyle bowiem czasu toksyna pozostaje aktywna. Nie zastosowanie się do tej zasady może zakończyć się nawet zgonem.
Dołącz do nas!