Dbamy o zdrowie i szczupłą sylwetkę, więc uważnie studiujemy etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu wartości odżywczych. Kupujemy tylko te produkty, które mają korzystny wpływ na organizm. Okazuje się jednak, że i tak możemy być niedożywieni jakościowo lub mieć problemy ze zdrowiem, a to za sprawą interakcji między poszczególnymi składnikami nawet najzdrowszych produktów. Jakich połączeń należy zatem unikać?

 

  1.  Ogórek i pomidor. Askorbinaza obecna w zielonym ogórku powoduje utlenienie witaminy C, której znaczne ilości występują w pomidorach. Spożywając te warzywa razem pozbawiamy się całkowicie witaminy C. Jedzmy ogórki, ale same, nie z innymi warzywami.
  2. Pomidor i biały ser. W pomidorze znajdziemy sporo kwasów (jabłkowy, cytrynowy, chlorogenowy, kumarynowy), które łączą się z wapniem z białego sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki. Te odkładają się w stawach, powodując ból przy każdym ruchu. Zjedzenie białego sera z pomidorem od czasu do czasu nie spowoduje dużych zmian, jednak regularne spożywanie połączenia tych produktów może zakończyć się chorobą stawów.
  3. Ciasto drożdżowe i herbata. Popicie placka drożdżowego szklanką mocnej herbaty to nie najlepszy pomysł, bowiem garbniki występujące w herbacie niszczą witaminę B1, której w cieście drożdżowym są znaczne ilości.
  4. Ryby i olej słonecznikowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 (obecne w rybach) i omega-6 (obecne w oleju słonecznikowym) są bardzo pożądane dla organizmu, jednak aby ich działanie przynosiło nam korzyści muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach. Spożywanie ich razem może prowadzić do zaburzenia ich proporcji i przyspieszenia procesów starzenia.
  5. Czerwone mięso i wino. Kulinarny majstersztyk nie jest wcale korzystny dla naszych organizmów. Garbniki, występujące w czerwonym winie ograniczają wchłanianie żelaza hemowego, którego źródłem jest czerwone mięso.
  6. Herbata z cytryną. Smaczny napój pity regularnie może stanowić dla organizmu poważne zagrożenie. Obecny w liściach herbaty glin pod wpływem soku z cytryny przeobraża się w przyswajalny przez organizm człowieka cytrynian glinu, który może odkładać się w mózgu, powodując bardzo niekorzystne zmiany i prowadząc do chorób neurodegeneracyjnych.
  7. Grzyby i alkohol. Pod wpływem alkoholu specyficzne białka obecne w grzybach ścinają się, stając się niestrawne. Może to powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Popicie czernidłaka pospolitego alkoholem to jeszcze gorsze konsekwencje, gdyż w grzybie tym występuje toksyna o nazwie koryna, która blokuje rozkład alkoholu w organizmie. Po spożyciu tego grzyba nie należy pić alkoholu nawet przez dwa dni, tyle bowiem czasu toksyna pozostaje aktywna. Nie zastosowanie się do tej zasady może zakończyć się nawet zgonem.