Nowa pora roku to również nowy sposób żywienia, który niestety może wymknąć się spod kontroli. Jesień zaczyna się niewinnie: gorąca herbata lub czekolada, sycące zupy i pożywne pasty. Gdy jest zimno, jesteśmy bardziej podatne na małe dietetyczne grzeszki, którymi rekompensujemy sobie jesienną chandrę. Przecież kawałek pysznego ciasta ze śliwkami lub dodatkowa kostka czekolady nikomu nie zaszkodziła? Czy na pewno? Pod koniec grudnia okaże się, że nie mieścisz się w żadne spodnie. Dlatego uważaj!

Aby poprawić swoją odporność, schudnąć i dodać sobie energii, wystarczy mądrze komponować dietę i wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa. Koktajl z dynią może dać zastrzyk energii na cały dzień, a pieczone jabłka zaspokoić apetyt na słodycze. Poniżej przedstawiam wam 7 produktów, którym warto zrobić miejsce w jesiennej diecie.

1. Jabłka

To najprostszy na świecie sposób na przekąskę. Jeżeli nie jesteś głodna na tyle, żeby zjeść jabłko, nie jesteś wcale głodna – to zasada, którą powinnaś sobie dobrze zapamiętać.

2. Dynia

Dlaczego warto jeść dynię? Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego ma bardzo mało kalorii. Zawiera dużo błonnika, więc dzięki temu może wspomagać odchudzanie. Dodatkowo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające, a przecież to właśnie zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.

3. Słodkie ziemniaki

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz sobie słodkiego ziemniaka! Dobra, bez przesady, ale bataty mają delikatny słodkawy posmak. Są idealnym dodatkiem do indyka, kurczaka lub ryby. To najprostszy obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy.

4. Żurawina

Świeża żurawina ma delikatnie gorzki smak, dlatego wiele osób jej nie lubi. Te małe czerwone kuleczki są bogate w witaminy i składniki odżywcze, kiedyś była nazywana cytryną dla ubogich. Obecnie uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Na równi z sosną, oregano i czosnkiem jest zaliczana do grupy naturalnych antybiotyków – głównie ze względu na działanie grzybobójcze.

5. Marchew

Czy istnieje bardziej znane i powszechne warzywo na świecie? Uważam, że nie! Możesz pokroić ją w słupki i jeść z hummusem, piec i podawać zamiast sałaty, wyciskać z niej sok lub zrobić ciasto. Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor i przeciwutleniaczami. Marchewkę powinny docenić szczególnie osoby, które mają problemy z sercem, wzrokiem i skórą.

6. Por

Należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek. Por jest popularnym dodatkiem do zup, farszów i zapiekanek. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Zawiera witaminę C, A, E i B oraz białko i żelazo.

Warto wiedzieć, że dwukolorowa łodyga definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym intensywność jej smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.

7. Jarmuż

Ostatnie badania wykazały, że jarmuż nie jest tak zdrowy, jak początkowo sądzono. Jednak jest nadal bardzo popularny i zdrowszy niż większość przetworzonych produktów, dostępnych na sklepowych półkach. Możecie dodawać go do sałatek, tart, koktajli lub zup.

Jarmuż wspomaga proces oczyszczania organizmu. Zawiera witaminą K, która hamuje rozwój niektórych nowotworów m.in. piersi, jajnika, pęcherzyka żółciowego czy wątroby. Specjaliści z  Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.