Coraz więcej się mówi na temat zdrowego odżywiania, ale również o nietolerancjach pokarmowych oraz alergiach, zwłaszcza w przypadku glutenu oraz laktozy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) prognozuje, że w najbliższym czasie na te jednostki chorobowe będzie cierpiało około około  15 – 20% ludzi.

the human body by X-rays. intestine highlighted in yellow.

the human body by X-rays. intestine highlighted in yellow.

Alergie i nietolerancje pokarmowe są to nieprawidłowe reakcje organizmu na zjedzone określone pokarmy. Te dwie jednostki chorobowe są bardzo często mylone, mimo, że mają różnym przebieg. Upraszczając, alergiami można nazwać wszystkie te reakcje, które następują natychmiastowo po zjedzeniu. Zwykle pojawiają się obrzęki, które wywołują problemy z oddychaniem lub sercem, a także mogą objawiać się wymiotami lub biegunką. Natomiast objawy nietolerancji pokarmowych nie występują tak szybko, mogą pojawić się nawet w ciągu kilku dni od zjedzenia danego produktu, oraz nie są jednoznacznie wskazujące na tę jednostkę chorobową. Mogą do nich należeć wzdęcia, poczucie ciężkości, zaparcia, bóle brzucha, nadwaga migreny, bóle reumatyczne, częste infekcje, problemy ze skórą, a nawet depresje czy zasinienia pod oczami czy wiele innych. Zależą od zmienności osobniczej, czyli od reakcji każdego organizmu. Z tego względu nietolerancje pokarmowe są trudne do zdiagnozowania. Niestety nietolerancje pokarmowe nie tylko obniżają komfort życia, ale również mogą przyczyniać się do pogarszania stanu zdrowia.

Jak zdiagnozować nietolerancje? Pierwszy etap w diagnozie, zarówno nietolerancji, jak i alergii pokarmowych, to obserwacja symptomów. Z praktyki wynika, że dobrze jest prowadzić, tzw. dzienniczek żywieniowy, czyli zapisywać w jednym miejscu zjadane posiłki i wszystkie jego składniki oraz objawy, czyli każde samopoczucie odbiegające od normalnego. Już z takiego zapisu specjalista jest często w stanie wywnioskować, o tym jaki produkt może być przyczyną nietolerancji. Jednak w przypadku większej ilości produktów jest to trudne. Bardzo pomocne są badania nietolerancji z krwi. Jednak należy uważać przy wyborze testów, gdyż wiele oferowanych na rynku może jedynie wprowadzić w błąd. Ostatecznym etapem jest eliminacja określonego produktu z diety lub odpowiedniej kombinacji produktów. Nietolerancje pokarmowe są na tyle zawiłym tematem, że warto jest się skonsultować ze specjalistą, jednak tylko osoba chora może zauważyć zmianę stanu zdrowia, zatem wymagana jest ścisła współpraca w określeniu diagnozy i leczenia.