Wiele się mówi na temat gotowania na parze. Dziś na blogu o tym, jakie zalety niesie ze sobą gotowanie na parze.

97325b49052399291eecf4e15e86b1ab_normal

Zalety gotowania na parze:

  • Gotowanie na parze pozwala na zachowanie największej ilości wartości odżywczych spośród wszystkich sposobów obróbki termicznej, a co za tym idzie nie zmienia się kolor czy smak gotowanych produktów.
  • Pozwala zmniejszyć ilość dodawanej soli, a nawet ją wyeliminować.
  • potrawy przygotowywane, nie tylko zawierają mniej tłuszczu i kalorii, ale również są lżej stawne.
  • Pozwala oszczędzać czas, gdyż cały obiad można przygotować już w 30 minut.
  • Łatwość przygotowywania. Gotowanie na parze nie wymaga zdolności kulinarnych, a także nie trzeba mieszać lub też sprawdzać, czy posiłek się nie przypala.
  • Ilość rzeczy do  zmywania.
  • Gotowanie na parze nie wymaga szczególnych urządzeń.

Wydaje się, że nie ma lepszego sposobu na gotowanie!