Jarmuż uprawiany był już w Starożytności. W Polsce mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż, dlatego często jest traktowany jako roślina ozdobna. Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą wielu wartości odżywczych.
- Jarmuż pochodzi z rodziny kapustowatych.
- Liście tego warzywa zawierają dużą ilość glukozynolanów, których regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory.
- Bogaty jest w flawonoidy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i pobudzania do aktywności układu immunologicznego.
- Jest źródłem białka, błonnika, witamin.
- Jarmuż zawiera roślinne sterole,które utrzymują w organizmie niski poziom cholesterolu.
- Roślina zawiera również beta-karoten oraz znaczne ilości luteiny i zeaksantyny.
- Jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu.
Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database
Wartość energetyczna – 49/28 kcal
Białko ogółem – 4,28/1,90 g
Tłuszcz – 0,93/0,40 g
Węglowodany – 8,75/5,63 g
Błonnik – 3,6/2,0 g
Dołącz do nas!