Spożywanie jogurtu greckiego niesie za sobą wiele korzyści.

  • Poprawia on trawienie oraz dostarcza białka i tłuszczów, które ułatwiają wchłanianie witamin.
  • Jest źródłem potasu, wapnia i cynku, a także znakomitym probiotykiem.
  • Na wartość jogurtu i jego smak wpływa użyte do jego produkcji mleko. Jak wiadomo najlepiej wybierać pełnowartościowe, nieprzetworzone pokarmy z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków. Z ostatnich badań wynika, że dieta uboga w węglowodany i bogata w pełnotłusty nabiał i inne źródła tłuszczu jest niezwykle zdrowa i ułatwia odchudzanie skuteczniej niż dieta niskotłuszczowa.

Jogurt grecki świetnie sprawdza się nie tylko jako składnik zdrowego śniadania. Można go wykorzystać na wiele sposobów.

  • Z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce z kurczakiem lub ziemniakami, a także może stanowić bazę sosu lub dipu.
  • Przy jego pomocy można stworzyć marynatę do kurczaka czy ryby lub ziołowy dip do warzyw. Jogurtowa marynata sprawi, że podczas grillowania lub pieczenia mięso nie wyschnie. Natomiast dodanie jogurtu greckiego do sałatki w formie dressingu, zapewnia lepsze przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin.
  • Jogurt grecki łagodzi smak pikantnych potraw, a także świetnie komponuje się z przekąskami takimi jak nachos czy tacos.
  • Jogurt grecki może być także doskonałym deserem. Wystarczy  zmieszać go z ulubionym sokiem owocowym, kawałkami świeżych lub suszonych owoców i zamrozić, tworząc pyszne lody.

PRODUCT_5122_17696762252561530368090955592967