Jesteś na diecie, a mają przyjść goście? Zaserwuj im ten deser, nie dość, że podbijesz ich podniebienia to bez wyrzutów sumienia będziesz mogła pozwolić sobie na odrobinę przyjemności! :)))

DSC_4352-1-687x1030

Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około 1/4 szklanki surowej kaszy)
  • 5 daktyli noc wcześniej namoczonych w wodzie
  • 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao*
  • 1 średni banan
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • suszona żurawina lub maliny

*można zwiększyć ilość kakao, najlepiej zacząć od 2 płaskich łyżek i potem dosypywać wedle upodobań :)))         

Sposób przygotowania

  1. Daktyle zalewamy wodą, wstawiamy do lodówki kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
  2. Jaglankę gotujemy, następnie zostawiamy na kilka minut pod pokrywką.
  3. Przesypujemy kaszę, wrzucamy wcześniej namoczone daktyle, garść orzechów (zostawiamy kilka do dekoracji), banana,  kakao, szczyptę soli i zalewamy mlekiem.
  4. Miksujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do foremek.
  5. Ozdabiamy orzechami i żurawiną, a w sezonie malinami :)))