Kontynuując pozytywne dla naszego zdrowia właściwości kalafiora :)

 Zdjęcie: erVegan

Składniki:

– 1 kalafior
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy
– kilka ulubionych najlepiej pełnoziarnistych bułek
– kilka garści świeżej rukoli bądź ulubionej sałaty
– 2 pomidory
– 1 duża biała cebula
– 1 czerwona papryka
– 2 zielone papryki
– odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy salsę: paprykę i ½ pomidora kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem z  sokiem z cytryny w misce blendera. Następnie lekko miksujemy salsę na najniższych obrotach, tak tylko, by puściła sok. Doprawiamy  do smaku.
  2. Steki z kalafiora: kroimy kalafiora w grube plastry.
  3. Pokrojone plastry kalafiora nacieramy oliwą i mieszanką przyprawową. Następnie podsmażamy je krótko na rozgrzanej patelni, aż lekko się zezłocą i zarumienią.
  4. Później wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min., aż zmiękną. Po upieczeniu dzielimy je na mniejsze części wielkością zbliżone do średnicy bułek.
  5. Następnie podpiekamy bułki, kroimy w plastry pomidora, czerwoną paprykę oraz cebulkę w krążki oraz swoje ulubione dodatki. układamy wszystko „w burgera”.

Źródło: http://hellozdrowie.pl