Niezwykłe właściwości kiszonej kapusty znane były już starożytnym Grekom, a powszechnie stosowano ją w w czasach kolonializmu jako środek przeciw szkorbutowi dla marynarzy. Obecnie przypominamy sobie o niej głównie jesienią, gdy chcemy wzmocnić odporność, a także wtedy, gdy dbamy o ładny wygląd. Cóż kryje się w tym specyficznie pachnącym (dzięki siarce!!!) i smakującym warzywie, że daje mu tak rozbudowane właściwości?

kiszona

Na początek witaminy. Kiszona kapusta zawiera wit. C, o której z poprzedniego wpisu wiemy, że podnosi odporność organizmu, a ponadto dwie inne o charakterze przeciwutleniaczy, czyli wit. A i E. Związki o właściwościach antyoksydacyjnych pomagają usuwać wolne rodniki, czyli produkty przemiany materii odpowiedzialne za inicjację procesów nowotworowych.

Następnie minerały. Kiszona kapusta to obfite źródła wapnia, manganu, cynku, żelaza, potasu i siarki. Związki mineralne biorą udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie.

Podczas kiszenia, czyli fermentacji, kapusty powstaje kwas mlekowy, dobroczynnie wpływający na pracę układu pokarmowego. Bakterie mlekowe poprawiają perystaltykę jelit, eliminują zaparcia, pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii gnilnych i odbudować mikroflorę w jelitach np. po antybiotykoterapii.

Kiszona kapusta jest łatwiej strawna niż jej surowy prekursor kapusta biała. Ponadto jest niskokaloryczna, co czyni z niej świetne warzywo dla osób starszych lub borykających się z nadwagą. Jak dołożymy do tego wspomniane już witaminy i minerały oraz obecność bakterii mlekowych, zrozumiemy, dlaczego tak często poleca się ją na tzw. kaca :)

Chyba przekonaliśmy Was, że warto spożywać kapustę kiszoną, szczególnie w okresach spadku odporności organizmu. Na koniec dwie porady praktyczne: najlepiej kupować kapustę z beczki, gdyż pakowanie naraża ją na straty składników mineralnych wskutek oddziaływania tlenu i wysokiej temperatury,wykorzystywanej do pasteryzacji. A jeśli chcemy kisić we własnym zakresie (kapustę oczywiście), to warto wybierać odmiany późne, charakteryzujące się zwartą główką, gdyż zawierają one więcej cukru, gwarantującego prawidłowy przebieg procesu fermentacji.