nahrada-kakaa

Karob, inaczej chleb świętojański to roślina bogata w naturalny cukier, wapń i minerały. Ma wiele zalet dlatego zalecamy wprowadzenie go do kuchni.

  • Reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie;
  • Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ ma podobny do niej smak i wygląd :);
  • Nie wywołuje alergii;
  • Nie zawiera kofeiny oraz kwasu szczawianowego blokującego odpowiednie  wchłanianie wapnia;
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera „złego” cholesterolu;
  • Działa jako antyutleniacz;
  • Może być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych;
  • Zawiera substancję czynną, która skutecznie przeciwdziała astmie;
  • Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom – już po kilku dniach stosowania osoby zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc;
  • Zawiera witaminy E i jest wykorzystywany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości;
  • Jest bogaty w wapń i fosfor.