Karob, inaczej chleb świętojański to roślina bogata w naturalny cukier, wapń i minerały. Ma wiele zalet dlatego zalecamy wprowadzenie go do kuchni.
- Reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie;
- Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ ma podobny do niej smak i wygląd :);
- Nie wywołuje alergii;
- Nie zawiera kofeiny oraz kwasu szczawianowego blokującego odpowiednie wchłanianie wapnia;
- Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera „złego” cholesterolu;
- Działa jako antyutleniacz;
- Może być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych;
- Zawiera substancję czynną, która skutecznie przeciwdziała astmie;
- Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom – już po kilku dniach stosowania osoby zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc;
- Zawiera witaminy E i jest wykorzystywany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości;
- Jest bogaty w wapń i fosfor.
Dołącz do nas!