Wczoraj pisaliśmy o zaletach kaszy jaglanej i chyba nikt już nie ma wątpliwości, że warto ją jeść.

Dziś przedstawiamy kilka pomysłów na banalne w przygotowaniu dania, w których kasza jaglana gra pierwsze skrzypce. Pomysły i fotografie pochodzą ze stron dziecisawazne.pl, gotujzdrowo.com i ugotuj.to.

Propozycja 1: Jaglane gazpacho

  • 2-3 pomidory plus ewentualnie kilka pomidorków cherrygazpacho
  • ogórek zielony
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 papryki
  • 1 seler naciowy
  • 6-8 łyżek oliwy
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeże zioła

Ugotowaną kaszę jaglaną i warzywa uprzednio schłodzić, a następnie zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać świeże zioła i przyprawy. Podawać schłodzone.

Propozycja 2: Kasza jaglana z figami

  • 80g suszonych fig
  • 100g kaszy jaglanej
  • odrobina masła
  • orzechy włoskie lub nerkowca
  • sok z cytryny
  • cynamon, imbir, słodka mielona papryka, sól

Do gorącej wody wsypać pokrojone w kostkę figi,  kaszę jaglaną i masło. Doprawić do smaku cynamonem imbirem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem 20-30 minut, aż wyparuje cała woda. Na końcu posypać uprażonymi orzechami.

Propozycja 3: „Czekoladowy” mus z kaszą jaglaną

  • nierafinowany olej kokosowymus czekoladowy
  • 2 łyżki karob
  • ok. 3 łyżek kaszy jaglanej
  • 5 daktyli
  • odrobina wody
  • coś zielonego dla ozdoby (np. listek mięty lub stewii)

Daktyle zmielić na gładką pastę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i zmiksować na jednolitą gładką masę. Podawać można na ciepło lub po schłodzeniu (wówczas nie jest to mus, tylko delikatna jakby „czekoladka”).