kaszotto-z-kasza-gryczana-z-botwinka-zdrowy-szybki-przepis-5

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 215 g),
  • min. 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej własnego),
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • pomidorki koktajlowe,
  • pestki dyni do posypania,
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, sos sojowy, curry, szczypta rozmarynu,
  • olej ryżowy

Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić w oleju wymieszanym z wodą.

Kaszę przepłukać bardzo dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.

Przepłukaną kaszę dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, a następnie zalać je bulionem warzywnym (ok. 1,5 szklanki). Zostawić na wolnym ogniu.

W międzyczasie umyć botwinkę i oddzielić łodygi wraz z małymi buraczkami od liści. Pokroić te pierwsze i dodać je do gotującej się kaszy. Wymieszać.

Gdy kasza będzie już się gotowała 15 minut, dodać posiekane liście botwinki, a także zioła i przyprawy i ewentualnie odrobinę wody lub bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze min. kilka minut do osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkości kaszy.

Kaszę podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.