W weekend wybraliśmy się do sklepu ogrodniczego po cebulki kwiatowe na balkon i uderzyła nas mnogość torebek z nasionkami na kiełki. Postanowiliśmy przybliżyć Wam zatem właściwości poszczególnych kiełków, żebyście wiedzieli, co uprawiać
Naszym zdaniem najlepiej wszystko, bo ogólnie kiełki są niezwykle zdrowe
Kiełki rzodkiewki, chyba najczęściej spotykane na talerzach, są skarbnicą witaminy C, dzięki czemu stymulują odporność organizmu. Ponadto zawierają dużo siarki, która wzmacnia włosy i paznokcie, a także wpływa na ładny wygląd cery.
Kiełki lucerny powinni zjadać uczniowie i studenci, gdyż są doskonałym środkiem na poprawę pamięci (za sprawą obecności lecytyny). Zawierają również witaminy: A, C i z grupy B, duże ilości żelaza oraz łatwo przyswajalne białko.
Kiełki rzeżuchy, tak popularne w okresie Wielkanocy, są szczególnie polecane osobom chorującym na tarczycę, gdyż zawierają znaczne ilości jodu (podobne działanie mają kiełki lnu).
Oprócz wymienionych powyżej najbardziej popularnych kiełków są jeszcze inne, np.: brokułów (bogate w przeciwutleniacze, których jest w nich 20-30 razy więcej niż w dojrzałym brokule), soczewicy (zawierają kwas foliowy, są więc idealne dla kobiet w ciąży), grochu (działają jak afrodyzjak), jęczmienia (0 dobroczynnym oddziaływaniu na ośrodkowy układ nerwowy), gryki (bogatoenergetyczne, więc doskonałe w porze przeziębień), czy słonecznika (wzmacniają układ krwionośny).
Jak hodować kiełki? W sklepach ogrodniczych można dostać specjalne urządzenia, ułatwiające uprawę, jednak również dobrze nasionka możemy wysypać na tackę wyłożoną wilgotną ligniną i zalać zimną wodą.
Do czego stosować kiełki? W zasadzie do wszystkiego. Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, ryb, mięs, jajecznicy, czy potraw z ryb. Można je też jeść same
Dołącz do nas!