Sezon na rabarbar rozpoczęty!

kisiel rabarbarowy

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki:

– 200 g rabarbaru
– 400 ml wody
-3 łyżki brązowego cukru
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 150 ml wody
– 4 plastry kandyzowanego imbiru
– kilka truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy go do rondelka, dodajemy cukier i 400 ml wody.
  3. Gotujemy, aż rabarbar zacznie się rozpadać (ok. 8 minut).
  4. Następnie w szklance rozrabiamy 150 ml wody wraz z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej, wlewamy miksturę do pulpy rabarbarowej i gotujemy kisiel na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty – do zgęstnienia.
  5. Na sam koniec kroimy w kostkę kandyzowany imbir i wrzucamy do rondelka.
  6. Gotowy kisiel przelewamy do małych pojemników, dekorujemy truskawkami i podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!