Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwe przepisy na pyszne koktajle na odporność!

1. Cytryna i inne cytrusy

To moc witaminy C, która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm. Jak każdy cytrus, cytryna spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut, pomarańcze czy mandarynki.

2. Miód

Doskonale wzmacnia odporność, pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości, dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka.

3. Ananas

Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki, a także może pomóc złagodzić ból. Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży

4. Banan

Jest to naturalny antydepresant! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo, cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień.

5. Kiwi

Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu – koją nasze nerwy, „pielęgnują” skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz magnez.

6. Cynamon

Cynamon ma właściwości silnie rozgrzewające – to dlatego jego smak kojarzymy z okresem jesienno-zimowym. Przyprawa ta działa również bakteriobójczo i przeciwzapalnie.Cynamon możemy dodawać do porannej owsianki, ciepłej kawy z mlekiem, koktajli owocowych i ciast, a nawet niektórych dań obiadowych.

Słodko- kwaśne orzeźwienie

sok-na-katar-grype-przeziebienie-sok-z-marchewki-jablek-pomaranczy-seleru-i-imbiru3

Składniki:

  • imbir (ok. 5 cm)
  • cytryna (2-3 szt.)
  • pomarańcza
  • miód (3 łyżeczki)
  • cynamon (łyżeczka)

Przygotowanie: cytryny, pomarańczę i imbir obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Całość zmiksuj w wysokim naczyniu, następnie dodaj cynamon i miód. Wymieszaj i przelej do szklanek. Gotowe! :)

Jeśli chcesz, by twój koktajl stał się napojem o nieco „lżejszej” konsystencji, możesz dodać do niego odrobinę filtrowanej/przegotowanej wody – wg własnych preferencji. Lubisz słodsze napoje? Dodaj jeszcze łyżeczkę miodu.

Zielony koktajl z kiwi

Koktajl kiwi+banan+seler

Składniki:
  • 2 niewielkie kiwi
  • banan
  • jabłko
  • 100 ml wody
Przygotowanie: kiwi i banana obieramy. Jabłko kroimy na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Owoce zalewamy wodą. Miksujemy. Wypijamy od razu po zrobieniu.
Smoothie z mango i ananasem
mango1x

Składniki:

  • ½ świeżego ananasa
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 duży banan
  • wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie: ananasa obrać ze skóry, wyciąć twardy rdzeń i ciemne oczka, a następnie pokroić w kostkę. Mango umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Ananasa i mango zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać kawałki banana, sok z cytryny i sok wyciśnięty z pomarańczy. Ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek. Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.