8

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 malutkich korniszonów
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 10 dag twardej fety
  • sól
  • pieprz

Kaszę gryczaną opłucz na sicie. W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, wsyp kaszę, gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Następnie osącz kaszę na sicie i ostudź.

Paprykę pokrój w kostkę. Dymkę oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Korniszony przekrój na pół. Natkę posiekaj.

Kaszę połącz z osączoną kukurydzą, fasolą oraz papryką, cebulką, ogórkami, posiekaną natką.

Polej sosem z oleju, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku, musztardy, soli i pieprzu.

Wierzch posyp pokrojoną w kostkę fetą.