Brakuje pomysłów na ciekawe posiłki wegetariańskie? Na jednym z wegetariańskich blogów pojawił się bardzo ciekawy przepis na kotleciki wegetariańskie z kaszy jaglanej, jarmużu i grzybów. Zapraszamy do testowania.

DSC_0075

(zdjęcie: weganon.blogspot.com)

 

 

 

Składniki:

  • 3 garście drobno porwanych liści jarmużu,
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól, curry – 1 łyżeczka, zmielone ziarna kolendry – 1 łyżeczka, ziarna kminku – 1 łyżeczka, suszone oregano).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować kaszę. Autor proponuje najpierw przepłukać kaszę kilka razy wrzątkiem, a następnie ugotować w dwóch szklankach osolonej wody aż do miękkości.
  2. Zmielić ziarna słonecznika (prawie na mąkę).
  3. Jarmuż zmiksować malakserem.
  4. Posiekane grzyby lekko posolić i poddusić na suchej patelni, tak żeby woda odparowała, a po ich wystudzeniu zblendować.
  5. Wymieszać wszystkie składniki, łącznie z przyprawami, a powstałą masę odłożyć na ok. pół godziny.
  6. Uformowane kotlety piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Od razu po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale po odstawieniu na kilka minut twardnieją.

Smacznego!

Link do oryginalnego przepisu: http://weganon.blogspot.com/2016/02/kotlety-z-jaglanej-jarmuzu-i-grzybow.html

Polecamy również inne przepisy Weganona!