Wiemy już, że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa i jeść ją należy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Można z niej przyrządzać smakowite surówki, zrobić bigosik, pożywną zupę, my jednak proponujemy, żeby przygotować z niej kotlety. Są pyszne, zdrowe, nie trzeba ich smażyć, więc unikamy dodatkowego tłuszczu, stanowią zatem świetny pomysł na bezmięsny obiad. Przepis oraz fotografia pochodzą z bloga http://feeleat.blogspot.com.

Składniki na 5 szt.:

  • 5 łyżek zmielonych otrębów
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • około 150g kiszonej kapusty
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć, ewentualnie przepłukać, żeby zniwelować słony smak i zblendować lub poszatkować bardzo drobno. Dodać zmielone otręby, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie (żeby się nie kleiło) formować z masy kotlety i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Jeden taki kotlecik to zaledwie 42 kcal, 2,8g białka, 1,2g tłuszczu i 8,7g węglowodanów.

Smacznego :)