Jak co piątek będziemy zachęcać Was do weekendowego kucharzenia. A że poranki i wieczory zrobiły się chłodne, więc proponujemy rozgrzewającą zupę, wytrawną, bo z odrobiną wina oraz wykorzystującą bakłażana jako podstawowy składnik, czyli będzie to kuchnia jak najbardziej sezonowa (przepis i fotografia zaczerpnięte z bloga kuchnianiewyszukana.blogspot.com).

 

Wytrawna zupa krem z pieczonego bakłażana

 

Składniki na około 6 porcji:

– 3 średnie bakłażany,

– 1 duża cebula,

krem_z_baklazana– 2 średnie marchewki,

– 2 średnie pietruszki,

– 1 łyżka masła,

– 4 łyżki oliwy z oliwek,

– 250 ml białego półwytrawnego wina,

– 500 ml mleka,

– 3 ząbki czosnku,

– 2 liście laurowe,

– 150g twardego sera typu greckiego,

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

– przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier, curry, cynamon.

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bakłażany umyć, osuszyć i nad palnikiem na każdym opalić skórkę. Następnie ułożyć bakłażany na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut. W tym czasie pokroić w kosteczkę pozostałe warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać listki laurowe oraz cukier i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć całość ok. 5-7 minut, często mieszając. Po tym czasie dolać wino, dodać odrobinę soli i pieprzu, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i dusić ok. 30 minut, aż wino trochę odparuje . Upieczonego bakłażana wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu każdego przekroić wzdłuż na połówki i za pomocą łyżeczki wybrać miękki miąższ bezpośrednio do garnka z duszonymi warzywami. Dolać mleko, wrzucić listki laurowe, zwiększyć ogień, aby szybko podniosła się temperatura i w chwili, gdy płyny w garnku zaczynają wrzeć, zmniejszyć ponownie na jak najmniejszy ogień. Garnek przykryć pokrywką, zostawiając niewielką szparkę i dusić całość ok 50 min. Po  tym czasie wyjąć listki laurowe, zupę zblendować na gładką masę, doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem, dodać po 1/3 łyżeczki curry oraz cynamonu, zblendować raz jeszcze i gotowe. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem greckim obtoczonym w posiekanej natce pietruszki. Smacznego :)