W tym tygodniu pisaliśmy o zaletach cukinii, dziś więc, mając na uwadze weekendowe gotowanie Polaków, proponujemy przepis na lekki lunch z wykorzystaniem właśnie tego warzywa. Przepis i fotografia zaczerpnięte ze strony mytaste.pl.

 

Dietetyczny kurczak z brokułami i cukinią

 

kurczakSkładniki:

– 500 gramów piersi z kurczaka,

– 1 duży brokuł,

– 1 cukinia,

– 1 łyżeczka soli,

– 1 łyżeczka słodkiej papryki,

– 2 łyżeczki czosnku,

– 1 łyżeczka ostrej papryki,

– 2 łyżki oliwy.

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć na złoto do miękkości, a pod koniec smażenia posolić do smaku. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię umyć i nieobieraną pokroić w półplasterki, a następnie dodać do mięsa i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu. Dodać brokuła, pozostałe przyprawy i chwilę razem gotować. Posolić do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeść na zdrowie :)