Jak co piątek przygotowaliśmy dla Państwa kolejny przepis
Trwa sezon na dynię. To warzywo to istne bogactwo witamin i minerałów. Przy tym jest niskokaloryczna i działa odkwaszająco na organizm. Z tej okazji przedstawiamy ciasto dyniowe z dodatkiem kaszy jaglanej (Przepis zaczerpnięty z bloga http://pinkcake.blox.pl).
Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej
Składniki:
– 350 g surowej kaszy jaglanej
– 1,2 kg surowej bardzo soczystej dyni
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do grzańca
– szczypta zmielonych goździków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– po garści rodzynek, żurawiny i pokrojonych suszonych moreli
– 1/2 szklanki miodu
– pół szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Dynię obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać soku pomarańczowego, aby kasza była dokładnie i intensywnie zamoczona.
Następnie wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 90 minut. Gotowe!
Dołącz do nas!