Jesienna aura za oknem. Przeziębienie czyha za rogiem. W takie dni polecamy dania rozgrzewające, które wzmocnią naszą odporność. Dziś u nas Yosenabe, czyli popularna w Japonii potrawa jednogarnkowa, przygotowana z różnych składników w ilościach wedle uznania.

(zdjęcie ze strony http://jqrmag.com)

Podstawą dania jest bulion z miso (pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi) lub z sosu sojowego.

Składniki:

  • Tofu
  • Mięso lub filet rybny
  • Filiżanka ugotowanego makaronu sojowego
  • Kapusta pekińska
  • Krewetki lub inne owoce morza
  • Grzyby shiitake
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Filiżanka bulionu rybnego (dashi)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku należy zagotować dashi z bulionem i sosem sojowym
  2. Wszystkie składniki kroimy według gustu i wkładamy do naczynia tak, aby nie mieszały się ze sobą, ale tworzyły ciekawą kompozycję.
  3. Podawać zaraz po ugotowaniu.

Smacznego! :)

feature_1