Przeważnie w piątki zachęcamy Was do weekendowego gotowania, polecając dietetyczne przepisy na różne dania. Dziś jest podobnie – znaleźliśmy i wypróbowaliśmy świetny przepis na wegetariańskie bezglutenowe kotleciki z warzyw i ryżu. Zachęcamy do wypróbowania. (przepis i fotografia zaczerpnięte ze strony zdrowenienudne.pl)

 

Kotleciki ryżowo-warzywne

 

Składniki:

– 200 g ryżu parboiled naturalnego,

– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę,

– 1 ząbek czosnku,

– 2 łyżki oliwy,

– 100 g mrożonego zielonego groszku,

– 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę,

– 1/2 małej cukinii, pokrojonej w drobną kostkę,

– 1/2 łyżeczki kurkumy,

– sól i pieprz do smaku,

– 1 jajko,

– olej rzepakowy do smażenia (jak najmniej).

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wystudzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie. Dodać pozostałe warzywa, smażyć, aż będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Wymieszać z ryżem. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Mokrymi rękami formować kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor.

 

kotlety