Weekend przed nami, w domach wielu naszych Czytelników pojawią się zapewne goście i trzeba będzie przyrządzić dla nich coś pysznego i wyjątkowego, a przy tym lekkiego, bo przecież dbamy o linię. Polecamy marynowanego kurczaka pieczonego w jogurcie z garam masalą, a więc nieco indyjskich smaków i aromatów (przepis i fotografia zaczerpnięte ze strony zdrowenienudne.pl).

 

Marynowany kurczak pieczony w jogurcie z garam masalą podany z ryżem basmatti

 

Składniki:

– 100 g ryżu basmati,

– 2 filety z piersi kurczaka,

– 2 ząbki czosnku,

– 250 ml jogurtu naturalnego,

– 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala,

– 1/2 łyżeczki soli,

– świeżo mielony pieprz,

– kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

 

Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zalać jogurtem, dodać starty czosnek, garam masalę, sól i pieprz. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć i piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Ryż ugotować w osolonej wodzie, podawać do gotowego kurczaka, obficie polewając jogurtowym sosem. Przybrać miętą. Smacznego :)

kurczak